Salaminga hello!!!
Door: Griet
09 November 2007 | Ghana, Tamale
Nog steeds geen nieuwe foto's maar wel een paar nieuwe verhaaltjes om jullie koude winterdagen op te vrolijken. Hopelijk lukt het maandag wel om de foto's er op te krijgen en heeft de man van het internet tegen dan mijn foto's niet van de computer gewist anders kan ik hier weer voor uren gaan zitten... Op deze manier kunnen jullie trouwens delen in de cursus hoe-leer-ik-geduldig-zijn die ik hier noodgedwongen volg ;)
Ondertussen zijn we bij den chief van Kukuyo Yapalsi op bezoek geweest. Kukuyo Yapalsi is een dorp hier vlakbij Tamale waar CidGhana verschillende projecten heeft lopen. Ik had me het chiefbezoek eigenlijk wel net iets grootser voorgesteld, omdat ik al eens nen chief had zien lopen en dat was toch met veel pracht en praal. Maar gin drinken en cola-noten eten om 10u s morgens, het is eens iets anders dan een pistoleke met een glas versgeperst fruitsap als zondags ontbijt... Wij hebben uit beleefdheid even genipt van het glaasje gin dat rondging, maar den chief en den subchief kapten dat glaasje zonder enig probleem achterover. Niet moeilijk dat die na 3 glaasjes uit de hut gesleept moeten worden... Ik heb trouwens geen flauw idee waar de naam cola-noot vandaan komt, maar lekker was het niet in elk geval, super bitter en niet in de verste verte lijkend op de alomvertegenwoordigde coca cola-drank. Daarna nog even mogen rondkijken in de compound, verschillende hutjes die in een ronde gebouwd zijn, waar de vrouwen en kinderen van den chief wonen. In "the village" (alles wat niet de stad is) woont bijna iedereen in zo'n compound. Benieuwd of wij in Tongo ook in zoiets gaan wonen :).
Maandag heb ik mijn kleuters aan het plakken gezet. Het thema was transport, eerst wat gebabbeld aan de hand van een poster die ik gemaakt had met een auto, bus, vliegtuig, vrachtwagen, boot, ... op en daarna het liedje 'The wheels of the bus go round and round' aangeleerd. Tot nu toe zijn we nog niet veel verder geraakt dan de eerste strofe, maar alles op zijn tijd. Mama, bedankt voor de tekst trouwens. Daarna had ik voor iedereen een bus gekopieerd, wel een heel basic one, want t was de bedoeling dat ze grote vlakken hadden om te kunnen beplakken met stukjes papier die ze eerst moesten scheuren. T ging goed moet ik zeggen en het resultaat was ook leuk.
Gisteren heb ik ze kettingen laten maken met stukjes rietjes en wol. Ik had eerst een beetje schrik dat de jongens (die toch in de meerderheid zijn in mijn klas) daar niet zo'n fan van zouden zijn, maar k had dan gezegd dat ze een ketting konden maken voor hun mama of hun zus, maar gene stress, ze vonden het echt allemaal super! En nog een, en nog een, ze konden er geen genoeg van krijgen en ik heb moeten beloven dat we het volgende week nog eens overdoen. Nice :)
Vorige week hadden we ook afgesproken met de man van the leather factory om onze eigen leren sandalen te maken. Een gezellige namiddag met veel knip- en plakwerk en een pijnlijke hand achteraf. Straks moeten we er terug naar toe om ze aan te passen en maandag zouden onze fake-birkenstocks definief klaar zijn. Ik ben echt benieuwd naar het resultaat!
Hopelijk tot begin volgende week ergens met de foto's!
Dikke zoen voor iedereen en ik zal een beetje zon opsturen voor zij die het koud hebben ;)
Hopelijk tot begin volgende week ergens met de foto's!
09 November 2007 - 14:40
Klaartje:
Wow Griet,
weer onder de indruk van je nieuwe verhalen!
Van die birkenstocks op z'n griets, moet je zeker een foto nemen (voor het geval ze de maanden in Ghana niet overleven en we ze nooit in real life zullen te zien krijgen)!
Zo te horen heb je het bij de kleuters wel naar je zin. Veel leuker dan advocaten, dat lijkt me duidelijk... Geeft vast veel voldoening, die lachende snoeten...
Geniet maar met volle teugen van deze ervaring! (en van de zon ...) (en de gin!)
Hou je taai daar, pas goed op jezelf en laat die foto's maar komen! -
09 November 2007 - 16:14
Mamaatje:
Geduld is 'n schone deugd hé ;-)
Maar we zijn toch érg benieuwd naar die foto's !!!
Amai zeg, op zondagvoormiddag al sterke drank !!! Tof dat je al 'n idee kreeg van zo'n compound, je kijkt er blijkbaar al naar uit om erin te gaan wonen !
COLANOOT : homeopatische plant, Lat. "Cola nitida"
Colanoten worden als smaakstof in cola gebruikt, ze stimuleren de spijsvertering, hartwerking en zenuwen en ze helpen bij hoofdpijn, migraine en depressie. Ze zijn ook vochtafdrijvend.
Het zijn de zaden ervan die worden gebruikt.
En Woaw !!! zelfgemaakte lederen sandalen !Hopelijk zijn ze fijn om erin rond te lopen.
Geniet nog van de leuke lachende kindergezichtjes en het knutselen met de kleuters!
XXX, MAM -
09 November 2007 - 20:31
Béné:
euhm...tot mijn scha en schande moet ik je bekennen dat je mij dat liedje van die bus met wielen ook eens mag aanleren. Is dit een groot gat in mijn cultuur? Je klinkt enthousiast (super!), het lijkt mij dan ook dat je de kindjes goed weet te animeren!
Ik heb nu al een beetje het vermoeden dat ik jaloers zal zijn op je sandalen. Klinkt supercool...
kus
Béné -
10 November 2007 - 10:39
Burn:
Mooi mooi! Nu nog witte sokken en een te hoog opgetrokken bermuda en weldra mogen we de zus van Steve Urkel verwelkomen!
Gelukkig is geduld nog steeds een schone deugd, veel plezier aldaar! -
10 November 2007 - 10:41
Sista Griet:
Aller-Burn, zijt gij aant lachen met mijn uber-sjieke sandalen??? Schande over u en uw nageslacht! -
11 November 2007 - 19:33
Burn:
Hola hola! Alvorens een banvloek over mij en mijn nakomelingen uit te spreken, zou je beter eerst eens een fotootje van die sandaaltjes tonen, pas dan zal ik weten of mijn vergelijking al dan niet hout sneed! -
12 November 2007 - 14:53
Mel:
Foto's!!! Het is gelukt! Leuk!
Nu kunnen we ons een klein beetje beter inbeelden hoe het daar allemaal is ...
Geniet er nog van!
Dikke kussen en hupperderpup! -
12 November 2007 - 15:06
Wim:
Is dat je linker hand met die noot??!! Echt lekker is dat duidelijk ni!
Het gaat daar goed hoor ik! Geniet er nog van! En nog eens een dikke merci aan de joost voor de kaarten!
wim.
12 November 2007 - 23:25
Mamaatje:
Eindelijk ... !!!
Héél leuke foto's zeg ...
Die cola-noten lijken jullie niet erg te smaken ;-) De tomaten lijken anders wél heel lekker,
maar als je niet ziek wil worden, is niet-gekoeld vlees van onder 'n parasolletje wellicht geen goed idee.
Geniet er nog van !
XXX
MAM -
15 November 2007 - 19:14
Burn:
Zie je wel, witte sokken zouden je beeldig staan! ;-)