Aiko ... Jaje!
Door: Griet
15 November 2007 | Ghana, Tamale
Aiko is het woord dat de grandma bij ons op school gebruikt om aan te duiden dat we goed bezig zijn. Het betekent zoveel als well done en daar moet je dan Jaje op antwoorden, zijnde thank you... Persoonlijk vind ik dat ik dit op dit moment ook verdien aangezien het me eindelijk gelukt is nog wat foto's op internet te plaatsen, zoals jullie waarschijnlijk wel al hebben kunnen merken.
Vorig weekend zijn we er nog eens een weekendje op uitgetrokken, naar Kintampo, ietsje naar het zuiden deze keer, niet per se om het warmer te krijgen, want hier wordt het elke dag heter en heter... Ik zit nochtans vol spanning te wachten op de Harmattan die naar t schijnt elk moment moet komen, dat is de wind die het hier pakken zou moeten doen afkoelen, waardoor het hier echt koud zou worden, jeah sure :)
Soit, zaterdagnamiddag richting trotro station getrokken. Het begin van wat het weekend van de te weinig plaatsen zou worden. We waren met 6 en de trotro die vertrekkensklaar stond had nog maar 5 plekken over, maar gene stress, we pasten er met zijn zessen ook wel in. Beetje proppen, maar we waren blij dat we direct konden vertrekken (na een half uur gezever over ons wisselgeld omdat Ghanezen echt niet kunnen hoofdrekenen en niet willen geloven dat wij dat wel kunnen, ja, zelfs ik kan da beter ;)). Beetje gammel busje, maar het deed het betrekkelijk goed, tot hij plotseling luid begon te rammelen en de kip die blijkbaar mee was eveneens luidkeels begon te protesteren. Geen stress, even een darmpje van onder de auto uit gehaald en we konden weer verder. Aan een slakketempo weliswaar maar soit, na een dikke 3u zijn we veilig op onze bestemming geraakt. Bij de guesthouse aangekomen bleek dat er enkel nog 2 twee-persoonskamers vrij waren, geen nood, wij weten ondertussen wel hoe we kunnen proppen, dus gewoon de matras op de grond gelegd en met zijn drietjes in de andere richting geslapen.
Zondag dan een taxi gecharterd om ons naar de monkey sanctuary en de watervallen te brengen. De chauffeur had ons de avond voordien verzekerd dat we er zeker in zouden kunnen met zijn zessen, quod non. Bleek dat het een mini-Daewootje was, voor degenen die nog weten hoe onze Subaru van vroeger eruit zag, niet veel groter. Twee op de passagierszetel en vier vanachter, de waanzin comfortabel, zeker omdat de 32km naar de apen de slechtse weg ooit was... Na slechts 1 platte band op de bestemming aangekomen, een prachtige natuurwandeling gemaakt waarbij we aapjes en parasiterende bomen gezien hebben. De legende achter de monkey sanctuary is dat er vroeger een chief was die apen in mensen kon veranderen en andersom en dat hij gestorven is voordat hij de apen terug in mensen had veranderd, waardoor de apen nu als heilig beschouwd worden en ze zelfs een heuse begrafenis krijgen bij hun overlijden.
In de namiddag dan naar de watervallen geweest, mooi om zien, al dat natuurlijk geweld. Alleen een beetje spijtig dat de Ghanezen deze keer dachten dat wij de apen waren die te bezichtigen waren en dat ze dus constant foto's van ons aan het trekken waren met hun GSM's... Ik verlang er stiekem wel een beetje naar om zo niet meer op te vallen op straat... Maar je hoort me niet klagen hoor. Maandag wederom veel geluk gehad bij het nemen van de trotro, deze keer waren er wel net nog 6 plekken vrij, zodat we ineens konden vertrekken (de trotro rijdt niet op vaste uren, hij vertrekt pas als hij helemaal vol zit, dus als je pech hebt en er bijna niemand naar jouw bestemming moet, kan het wel eens zijn dat je heel lang moet wachten). Best wel 'sjieke' trotro deze keer en de kip die ook deze keer niet ontbrak heeft niet moeten protesteren want we zijn zonder problemen terug in Tamale geraakt.
Op school alles in orde. De kleuters zijn de ene dag al handelbaarder dan de andere dag... Eergisteren was teacher Ali er niet om hen heel de tijd met de stok te bedreigen en ik moet toegeven dat we dat wel gemerkt hebben. Maar nadat ze een flinke uitbrander (spijtig genoeg wel met de stok) gekregen hadden van de grandma waren ze toch een pak rustiger en hebben we zelfs nog leuk kleine toneeltjes gespeeld, waarbij ik een verhaaltje vertelde en zij het per twee uitbeeldden. Gisteren had Klara (mijn Belgische medekleuterleidster) het idee om eens over Belgie te praten en dan hebben we een grote kaart van Belgie gemaakt met wat foto's van blanke mensen op. Ik heb de Euro's die ik hier nog heb liggen laten zien en op het einde hebben ze allemaal een frietzak-tekening ingekleurd. We hebben hen ook tot 5 leren tellen in het Nederlands en dat konden ze echt wel goed. Maar ja, dat komt gewoon door het feit dat ze gewend zijn om klanken te reproduceren, want vandaag hebben we gemerkt dat ze zogezegd wel de cijfers van 1 tot 10 van het bord kunnen 'lezen' maar als je ze in een andere volgorde zet weten ze niet meer wat wat is... Ach ja, t zijn nog maar kleuters he... Volgende week ga ik er nog eens mee plakken en gaan we ook nog eens proberen schilderen... Ik heb er al zin in :)
Ondertussen zijn mijn zelfgemaakte sandalen ook af. Sorry Burnie, maar ik heb hier geen witte sokken die ik kan optrekken dus ik vrees dat ik niet de zus van Steve Urkel kan worden... ;) Ze zitten nog een beetje onwennig maar dat zal wel wennen.
Mijn tijd hier in Tamale begint serieus te korten, nog een weekje werken, dan een weekje reizen en dan vertrekken Line en ik richting noorden om in het weeshuis in Tongohills te gaan werken. De tijd vliegt hier echt, niet te schatten!
Een dikke zoen voor iedereen en take care!
Een dikke zoen voor iedereen en take care!
15 November 2007 - 19:34
Burn:
Alé, best dat je die Ghaneesjes nog eens uitgelegd hebt hoe België eruitziet, nu het nog kan ;-)
En die mensen beschouwden jou als aap? Dat versta'k nu toch niet hoor...
Maar goed: ik ben uiteraard hoogst tevreden dat alles nog behoorlijk snor zit! -
15 November 2007 - 19:44
Kora:
Haaai die Griet,
Waauw, heb net ontdekt dat je dus ook foto's op je site hebt staan (hersencellen zijn aan't afsterven door de aanhoudende koude vrees'k). Echt wel cool! Lijkt een beetje onwezenlijk als je hier in het verre noorden zit. Toffe sandalen ook... lopen ongetwijfeld beter dan de echte :p
Allé, hou je goed daar en ik ben benieuwd naar je volgende avonturen!
Dikke zoen!
Kora -
15 November 2007 - 19:51
John:
AJUUUUUUS!
M'n excuses voor het lange wachten, maar ik ben er eindelijk eens geraakt en heb ineens door al uw (bijwijlen toch wel lange) schrijfsels geploeterd ;-) Dus ik kan hier ineens een pieke komen doen tegen uw blog-wall.
Eerst en vooral, de Joost mist u. Hij zegt het wrsl heel veel, maar nu hoor je het eens van een ander eh -of staat dat hier al 1000 keer in de reacties?- . Dus verlos ons en kom snel terug!! :-p
Hier in B-town en Antwerpen gaat alles naar wens. 't Is fijn werken op Toerisme Antwerpen...leuk gevarieerd jobke, en de eerste pré is ondertussen ook gestort. HOEZEE. Oktober was, as usual, ook wel een drukke scoutsmaand, maar daar zal uwe lekkere wrsl al wel alles over verteld hebben...
't ziet er daar alleszins een fijne ervaring uit. geniet van elke seconde zou ik zeggen! -
15 November 2007 - 19:52
John:
was ik toch nog wel warme (notice the irony...hahihohahahaaaa) smakkerds vergeten te geven zeker, silly old me. bij deze:
xxx -
15 November 2007 - 20:10
Oompie:
Hi Juf Griet,
Het is niet omdat je in één of andere godverlaten streek van Afrika vertoeft dat de tand des tijds geen impact op je heeft...
Toch een gelukkige verjaardag van oompie!!
Ik ben het niet vergeten hé. Al een prestatie op zich! -
15 November 2007 - 22:45
Joost:
Hihi, zo te horen heb ik hier toch ook stiekem enkele fans zitten ;)
hey shat khoop dat het gidner nog steeds even leuk is. Ge weet dak blij gaan zijn as ge terug zijt, maar op deze moment is da voor u geen goei plan: as gij hier nu zou zijn waarde al lang in stukken gevroren ;) dus geniet ginder van de zon. Sla gerust een beetje warmte op om mee naar het ooo zo warme belgie te nemen. -
16 November 2007 - 00:50
Mamaatje :
Hopelijk komt dit er geen 3x op (de 2 vorige versies lijken niet te verschijnen), dus 3de keer goede keer ?
Woaw ! Leuke foto's en verslag !
Danke ook voor je lange mail !!!
Gelijken de aapjes daar op Oeakari's? ;-)
Alvast 'n hééééél leuke, gezellige, fijne, toffe, gelukkige verjaardag gewenst !!! .. dikke zoenen,
XXX, MAM
16 November 2007 - 13:52
Bruno:
hallo,
je kent me eignelijk niet, maar ik ben die belgische jongen die ook in ghana zit nu. je hebt mijn e mail van joost van der halle gekregen net voor je vertrok. ik stuur een berichtje voor in contact te komen aangezien ik al wat begin uit gekeken te geraken op mijn plaats en wat hogerop wil. waarbij het noorden van ghana natuurlijk een mooie plek voor is. hopelijk stuur je snel iets terug. je kunt ook aan mijn e mail geraken via joost, of mss heb je het nog. hier geraak je niet op msn en kon ik niet aan dat van jou geraken.
groeten
bruno -
16 November 2007 - 22:10
Sarah:
GELUKKIGE VERJAARDAG MEID!!!
Hebben de kindjes voor hun jarige juf gezongen? 't had anders een toepasselijk liedje geweest om ze vandaag te leren...
Ik ben net terug van enkele dagjes cursus, helemaal American style, helaas in Antwerpen gegeven (met collega's v over de hele wereldbol), maar dan hebben we't Astrid hotel ook eens vanbinnen gezien...
=> elke vraag was 'a VERY good question!' op het einde hebben we een applausje voor onszelf mogen geven en heb ik een ware gistcel gekregen, 1 miljoen keer uitvergroot en in pluche. Jieha! Echt iets waar al die business mannen op zaten te wachten!! :-) Maar de drankbonnetjes elke avond maakten veel goed.(Vrijwilligers voor praktische oefeningen kregen er meer, 't is ook een manier om iedereen actief te laten meewerken...) uw collega's beter leren kennen is ook zéér belangrijk en met een pintje/glaasje wijn gaat dat eens zo goed :-)
Meisie, geniet er nog van daar! Klinkt reuze! Hier is het lekker koud en donker in elk geval :-)
Superdikke knuffel,
K+K
Sarah -
17 November 2007 - 14:23
Ma En Pa Line:
Beetje te laat maar zeker gemeend:Gelukkige verjaardag!!!!!!!! -
20 November 2007 - 12:36
Ikke:
hey shats,
dien bruno das dien éne kerel die dak heb aangewezen op laundry day. En bruno, tis nie joost van der hallen, maar den andere;) -
20 November 2007 - 14:45
Klaartje:
Doordat ik een paar daagjes op vakantie was naar Praag, een verlate maar niet minder gemeende gelukkige verjaardag!
Hopelijk heb je een lekkere taart of zoiets gekregen... Een lekker pintje zal er niet ingezeten hebben zeker?
Geniet van je trip meid, want zoals je schrijft: het gaat behoorlijk snel!
Pas op jezelf xxx