Are you getting the point?
Door: Griet
20 November 2007 | Ghana, Tamale
Merci voor al jullie verjaardagswensen! Het deed goed om er toch te horen van de Belgen (en ook van de andere nationaliteiten die hier zitten) want de Ghanezen zijn daar blijkbaar niet bijster goed in ;) Ze weten wel dat het je verjaardag is hoor, maar toch wensen ze je geen gelukkige verjaardag, t zijn echt rare mensen hier! Maar goed, Line en Saartje hebben er voor gezorgd dat ik echt een superfijne dag had, dus mij hoor je niet klagen! Eerst ben ik op school fruitsap en koekjes gaan uitdelen, in de namiddag zijn we naar het zwembad geweest, smoskes gegeten en sangria gedronken en 's avonds hadden Line en Saartje iedereen uitgenodigd bij mij thuis om pannenkoeken te eten en daarna hebben we met zijn allen nog iets gedronken in het barretje bij mij thuis. T was een geslaagd dagje, merci he meisjes! En jawel Klaar, een lekker pintje hebben we wel gedronken, alle, ne Shandy, geen echt pintje, maar t lijkt een beetje op den Desperados van bij ons, njammie en lekker verfrissend ;)
Zaterdagmiddag hebben Line en ik, vergezeld door Paschal, de volunteercoordinator van CidGhana, de trotro richting Bolgatanga genomen om eens een kijkje te nemen waar we de maand december gaan vertoeven. Na een 4u durende rit die eigenlijk maar 2 en een half uur had mogen duren en een halve bil minder, toch net voor donker aangekomen in Bolgatanga. T is er kleiner dan hier in Tamale en gelukkig minder druk en hectisch, hoewel je ook goed moet opletten wanneer je de straat over wil steken, want de andere weggebruikers slaan liefst met een zo kort mogelijke bocht af zonder eerst te kijken of er misschien nog iemand anders op de baan zou kunnen zijn die rechtdoor zou willen. Nachtje heerlijk geslapen in een hotelkamer met fan en voor de eerste keer sinds 2 maanden niet wakker geworden om 4u 's nachts van biddende moslims. Wat een zaligheid! ;) Zondag dan richting Tongohills getrokken, echt midden tussen de dorre velden. Het verschil tussen Tamale en Bolgatanga is echt groot qua 'groenheid'. Onderweg zagen we trouwens grote stukken die afgebrand waren, geen bosbranden door de grote hitte, maar aangestoken brandjes om zo gemakkelijker op konijnen te kunnen jagen, omdat de konijnen zo geen plek meer hebben om zich te verschuilen... Iemand nog steeds niet overtuigd dat Ghanezen best wel rare mensen zijn? De eerste kennismaking met het weeshuis waar we gaan werken en de community compound waarin we gaan wonen viel reuze goed mee! Back to the basics, maar ik heb er wel al superveel zin in! Ook ineens kennisgemaakt met de pastor die het weeshuis leidt en die vroeg ons constant are you getting the point? Ik denk dat ik na onze maand Tongohills wel horendol gedraaid ga zijn van dat zinnetje maar soit, dat nemen we er wel bij ;).
Vanmiddag hebben we dan ons eigen stofje gebatikt. Echt supercool om zelf te doen! Eerst een patroon uitkiezen uit de houten stempels, dan stempelen met vloeibare was en vervolgens soppen in kleurstof, laten drogen in de zon, de was eruit wassen in kokend water, opnieuw laten drogen in de zon en daarna nog eens met een kolenstrijkijzertje over gaan om de laatste restjes was eraf te krijgen. Na wat veel geruzie leek tussen de vrouwen die ons de workshop gaven, uiteindelijk toch het 'juiste' poeder gevonden om onze stofjes te kleuren. Juist is wel relatief, want mijn oranje is vrij roest geworden (maar k vind het wel mooi eigenlijk) en Isabelle haar rood is heel oranje geworden. Line haar rood leek eerst groen en nadien bruin, maar is uiteindelijk toch rood geworden en Saartje haar violet is redelijk blauw gebleven ;) Maar alle, t was een fijne namiddag en nu hebben we die vrouwen ook weer een beetje vooruitgeholpen he ;)
Er resten mij nog maar 2 dagen op school en ik heb mij gisteren gerealiseerd dat ik mijn kleutertjes toch wel ga missen! Zelfs op zo'n korte tijd dat ik daar geweest ben geraak je er toch gehecht aan... In het weeshuis in Tongo zitten 16 iets oudere kinderen (zo leek het toch op het eerste gezicht), wat wel leuk is want dan kunnen we daar veel dingen mee doen. Donderdag gaan Line en ik eens goed gaan shoppen voor knutselgerief en zo (shoppen is hier wel een groot woord hoor, de markt, 2 winkeltjes en wat kraampjes op straat en dan hebben we alles al gehad ;) maar toch...).
Geniet van de foto's want t kan nu misschien wel even duren eer er nieuwe op komen. Volgende week gaan we een weekje op reis en nadien trekken we naar het hoge noorden, waar het spijtig genoeg niet frisser is, integendeel ;).
Dikke zoen!
Dikke zoen!
21 November 2007 - 00:32
Mamaatje:
Leuk dat je daar 'n fijne verjaardag had ! Bedankt hé Line en Saartje, om zo goed voor ons Dochterken te zorgen !
'n Halve bil minder... binnenkort gaan we je niet meer herkennen ;-)
Fijn dat de eerste kennismaking met het weeshuis in Tongohills goed meeviel !
'k Dacht alleen dat je daar bij de verzorging van babies zou helpen ipv bij iets oudere (lagere school?)kinderen.
Geniet nog van je laatste dagen in de kleuterschool en van de rondreis volgende week !
Héél erg bedankt ook voor je eerste kaartje dat we vandaag ontvingen, 't heeft er 5 weken overgedaan ! Gelukkig hadden we al veel contact via internet !
Dikke zoen, XXX, MAM
21 November 2007 - 09:24
Ikke:
ja shats, weeral nen hoop mooi foto's
ier begint toch ook engige intentie te groeien om eens op avontuur te trekken... op de smoskes foto ziede wel eel streng hé, khad bena bang! -
21 November 2007 - 20:00
Chris Verwerft-van N:
hoi griet! via je mam heb ik je "ghanees dagboek" ondekt... en nu ik las hebt dat je jarig was, kan ik me niet meer houden: even reageren om je vanuit het verre, natte en frisse schoten een dikke proficiat te wensen!
heerlijk om je avonturen vanop afstand te volgen: ik heb hier al met plezier je verslaggeving gelezen!
en dus verheug ik me om je avontuurlijke en leerrijke tocht verder te volgen...
heel veel groetjes van de verwerftjes
24 November 2007 - 19:15
Mel:
Haai Grietje!
Waarschijnlijk ondertussen op je reisje van een week vertrokken ... ? Kunnen we er al aan wennen dat we minder updates krijgen. Chance bestaat er nog dé GSM, hopelijk heb je daar een beetje bereik.
Geniet ervan want het begint te korten!
Dikke kus en hupperdepup -
26 November 2007 - 16:16
Bro'tje:
Hey zussiepussie!
Wat een verrassing als ge terugkomt van uw reisje hé: je kleine broertje die eindelijk iets post ;-) Khad al enkele malen vluchtig je blog bekeken, maar nu heb ik zoals beloofd mijn zondagavond gespendeerd aan eventjes rustig neer te zitten en je avonturen te lezen en te genieten van al die foto's.
Mijn leven lang had ik eigenlijk gedacht dat ik degene van ons gezin zou zijn die tot het einde van de wereld zou trekken, maar blijkt dat jij die rol stilaan aan het waar maken zijt en daar wens ik je proficiat voor, ik ben precies toch een iets groter poesje dan gedacht ;-) Maar vanaf februari ga ik op stage naar Mont-De-Marsan op de grens Spanje-Frankrijk, dus das toch al een begin hé! Vanavond infosessie over Studeren in het buitenland, dus dat wordt ook even spannend.
Hier in het Gentse schijnt de zon af en toe, dus aan iedereen die hier zit te neuten dat het kou is, zou ik zo zeggen: Van een winterzonnetje, chill muziekje, spellekens, toffe babbel, lekker eten of simpelweg samenzijn kan je ook heel hard genieten! Of op z'n Gents: NIE PLEUJE :-)
Al moet ik wel toegeven dat ik den eeuwige (soms ietwat naieve ;-)) positivist ben ntrlk!
Kheb dit weekend je vriendje 2 keer gezien, ene keer vóór en ene keer na zijn fiets-kin-kaai142-gebeuren. @Joost: via deze weg wens ik je nogmaals veel beterschap toe en wil ik nogmaals vergiffenis vragen voor het feit dat ik zo hard strijk lag toen ik je Isobetadine-Watjes-Geitensik zag. Ge deed mij gewoon denken aan ne grappigen tiep vanuit de Sint-Filipusparochie van ons vroeger (mss kent Griet hem nog: de vader van Bart De Wit), vandaar.
Hewel zusje, kmoet zeggen: jij zal Joost wel missen, maar ik heb er toch ook heel veel aan, tis toch echt (zonder zwaans) ne goeie jongen é. Tis dankzij hem dat mijnen Achtkamp zo'n succes was! Kheb vree veel van hem opgestoken en zonder zijn uniek materiaal zou ik er echt niet geraakt zijn. En volgend jaar zie jij er maar op toe dat hij blessurevrij is tegen oktober, zodat hij mee kan doen hé! Dan mag jij ntrlk vollen bak komen supporteren, want de onderlinge competitie zal zeker aanwezig zijn ;-)
Bon, kgaan hier ophouden, kheb nog zoveel dingen die ik je nog wil vertellen, nog even 1 ding: kvondet zalig om je op je verjaardag aan de telefoon te horen, nog altijd even goedlachs (en ge blaakt op de foto's toch van gezondheid, of zou dat de zon zijn?), dat zie ik graag!
En als ge terug zijt, moogt ge nog altijd Trees blijven Huggen (doe ik ook vaak hoor ;-)), maar van ons zulde toch ook nen dikke knuffel krijgen!
Dikke zoen vanuit Good Ol' Ghent! (en stiekem wenst mijn allerliefste Inge vanuit Leuven je ook het allerbeste)